Przepis dostałam od koleżanki i może nie jest idealny bo przecież nie mam takiego pieca no i takiego doświadczenia jak babcia, ale proziaki wychodzą naprawdę pyszne :)
Idealne na imprezy, jeszcze ciepłe i posmarowane masłem czosnkowym...
Proziaki
Składniki:
- 1 kilogram mąki
- 1łyżka sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżka soli
- duży kefir
- mała śmietana 18%
- 1 jajko
Mąkę, sól i sodę wymieszać na stolnicy. Zrobić kopiec, dać jajko, kefir i śmietanę. Zarobić ciasto. Rozwałkować na płat o grubości 0,5 cm. Wykrawać szklanką kółka.
W tym czasie rozgrzać piekarnik z blachą ( ja używam tą płaską, która jest w komplecie do piekarnika) do 190 stopni. Kłaść proziaki na rozgrzaną blachę, gdy urosną można je przywrócić na druga stronę. Piec aż "zaczną pachnieć" ( do zarumienienia) 7-12 min.
Ważne żeby nie trzymać ich w piekarniku zbyt długo, ponieważ będą za suche.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz