piątek, 19 listopada 2010

proziaki - smak dzieciństwa

Czasami tęsknie za dzieciństwem.. w sumie chyba każdy tęskni. Jednym ze smaków dzieciństwa są proziaki. Piekła je zawsze babcia "na blasze" na wiejskim piecu. Były cuuudowne :))
Przepis dostałam od koleżanki i może nie jest idealny bo przecież nie mam takiego pieca no i takiego doświadczenia jak babcia, ale proziaki wychodzą naprawdę pyszne :)
Idealne na imprezy, jeszcze ciepłe i posmarowane masłem czosnkowym...





Proziaki

Składniki:
  • 1 kilogram mąki
  • 1łyżka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżka soli
  • duży kefir
  • mała śmietana 18%
  • 1 jajko
Mąkę, sól i sodę wymieszać na stolnicy. Zrobić kopiec, dać jajko, kefir i śmietanę. Zarobić ciasto. Rozwałkować na płat o grubości 0,5 cm. Wykrawać szklanką kółka.

W tym czasie rozgrzać piekarnik z blachą ( ja używam tą płaską, która jest w komplecie do piekarnika) do 190 stopni. Kłaść proziaki na rozgrzaną blachę, gdy urosną można je przywrócić na druga stronę. Piec aż "zaczną pachnieć" ( do zarumienienia) 7-12 min.
Ważne żeby nie trzymać ich w piekarniku zbyt długo, ponieważ będą za suche.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz