Życie jednak jest zaskakujące, dlatego pierwszy wpis z zapisków mamy.. na słynną już kremówkę.
Kremówka
Dokładnie nie znam pochodzenia przepisu ( połączenie trzech różnych źródeł), ale każdy kto jej próbował od razu spisywał go ode mnie :)
Kremówka
Składniki na ciasto:
- 25 dag mąki
- 1 margaryna
- 6 łyżek wody
- 1 łyżka octu
- 1 żółtko
Mąkę zagnieść z margaryną jak na kruszonkę. Wodę, ocet i żółtko rozmieszać w szklance a następnie dodać do mąki i margaryny. Zarobić ciasto. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
Po wyjęciu ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować ( blaszka 26x40cm). Oba placki piec 15-20 min w temperaturze 200 stopni. Wystudzić.
Składniki na krem:
- 5 szklanek mleka ( ja daję litr i jest ok)
- 1 budyń śmietankowy/waniliowy z cukrem
- 4 żółtka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 margaryna
- cukier waniliowy
Mleko (4 szklanki) zagotować z cukrem i margaryną. W międzyczasie szklankę mleka dobrze rozmieszać z budyniem, mąką i żółtkami. Wlać miksturę do gotującego mleka i mieszać energicznie (najlepiej trzepaczką żeby nie było grudek) aż krem zgęstnieje.
Gorącym kremem przełożyć placki . Wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
wygląda wybornie. I smakuje tak samo! :)
OdpowiedzUsuń