poniedziałek, 29 listopada 2010

dla córeczki - drożdżowe babeczki z budyniem

Odkąd na świecie pojawiła się moja córeczka, cały życie zostało odwrócone do góry nogami. Ta rewolucja dotyczy również kuchni, teraz to dla niej staram się gotować i ją rozpieszczać. Na razie jest malutka i może tego nie docenia ale niedługo, mam nadzieje, razem upieczemy jakieś babeczki :)
Przepis z tej strony ( klik).




Drożdżowe babeczki z budyniem

Składniki ( na 6 babeczek):


200 g mąki
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 100 ml mleka
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżka masła
  • 80 g cukru ( następnym razem dam mniej)
  • budyń waniliowy + 350 ml mleka

Sposób przygotowania:

Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie, wsypać pokruszone drożdże, cukier, zalać odrobiną ciepłego mleka, pozostawić na 15 minut. Po tym czasie dodać resztę mleka, masło i cukier waniliowy i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. W międzyczasie przygotować budyń według przepisu na opakowaniu, zmniejszając ilość mleka do 350 ml, a następnie ostudzić.

Kiedy ciasto wyrośnie, wylepić nim małe foremki do babeczek, nakładać po łyżeczce budyniu i zalepiać od góry kawałkiem ciasta.

Babeczki piec w nagrzanym do 180 stopni C około 20 minut.

Ps. babeczki bardzo dobre, choć dla mnie ciut za słodkie, następnym razem planuje je zrobić z jakimś dżemikiem :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz