niedziela, 21 października 2012

zawsze na czasie- szarlotka domowa

Jest tak wiele przepisów na ciasta z jabłkami że postanowiłam nigdy nie piec 2 razy z tego samego przepisu.Mile zaskoczyła mnie ta szarlotka domowa, jak u babci.. Trochę bałam się tej polewy ale wszystko razem naprawde godne polecenia :)
Mam teraz dużo leżeć, także może uda mi się troszkę ulepszyć bloga.



Szarlotka domowa

Składniki:

- 500 g mąki
- 120 g cukru
- 1 jajko
- 1 cukier waniliowy (15 g)
- 1 proszek do pieczenia (15 g)
- 250 g masła lub margaryny
- 6 łyżek mleka 3,2%
- 3 łyżki oleju

JABŁKA:

- 2 kg kwaśnych jabłek (antonówka, szara reneta)
- cukier 
- cynamon (opcjonalnie goździki)

POLEWA ŚMIETANKOWA:

- 2 jajka
- 100 g cukru
- 1/4 l kwaśnej śmietany
- cynamon

1. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plasterki i dusić. Gdy się trochę podduszą i zaczną rozpadać, dodać cynamon do smaku i kilka goździków. Gdy jabłka będą już prawie uduszone, dodać cukier - ok. 200 g, ale to zależy od tego, jak kwaśne są jabłka i czy ktoś lubi słodką czy lekko kwaskową szarlotkę.( ja dałam 150 gram)
2. Ze składników na ciasto zagnieść ciasto.
3. Prostokątną blaszkę cienko posmarować tłuszczem i wyłożyć ponad połowę ciasta. Ciasto można nakłuć widelcem i podpiec, ale nie jest to konieczne.
4. Na ciasto wyłożyć jabłka, (posypać rodzynkami jak ktoś lubi oczywiście).
5. Resztę ciasta rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i wycinać nożem paski też o szerokości ok. 0,5 cm. Z tych pasków ułożyć na cieście kratkę.
6. Piec 30 minut w 180-190 stopniach.
A W TYM CZASIE ROBIMY POLEWĘ:
7. Składniki polewy połączyć i dobrze wymieszać. Po 30 minutach polać ciasto i piec kolejne 30-35 minut (zależnie od piekarnika - aż polewa dobrze się zapiecze, nie będzie rzadka, ja piekłam jeszcze 40 minut).




Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Kiedy zamierzasz wrzucić jakiś nowy przepis? Wiem, że nie masz czasu, bo obowiązki ciągle wzywają, ale możesz zapodać jakiś łatwy przepis dla początkujących .... yyy.... piekarzy?

    OdpowiedzUsuń