piątek, 21 września 2012

na podwieczorek - drożdżowe warkoczyki

coraz zimniej na dworze... a ja robię się coraz większa :) smaki mi sie zmieniają, teraz cały czas jadłabym tylko drożdżowe. Na podwieczorek tym razem bardziej dla Mnie niż dla Bianki drodżowe warkoczyki. Przepis z , wyszo mi 3 warkoczyki, 2 z serm a jeden z budyniem i kokosem. Bardzo  fajny przepis. Zwiększyłam tylko ilość oleju.



Drożdżowe warkoczyki

Skład: 

  • 2 szkl. mąki,
  • 1/2 szkl. mleka, (ma być ciepłe)
  • 2 dag drożdży,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 jajko,
  • 2 płaskie łyżki cukru,
  • szczypta soli.

Na posmarowanie :

  1. 20 dag tłustego serka, żółtk, cukier do smaku 
  2. budyń, wiórki kokosowe
  3. marmolada
  4. masło orzechowe
Drożdże rozetrzć z łyżką cukru, dodać 2-3 łyżki mleka, łyżeczkę mąki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesieć, dodać jajko, cukier, olej, resztę mleka, sól i wyrośnięte drożdże, wymieszać.Następnie wyrabiać aż ciasto zacznie odstawać od rąk. (jeśli trzeba to podsypać mąki). Wyrobione ciasto posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. (ok.50 min, aż podwoi swą objętość).
W tym czasie przygotować masę serową : ser rozetrzeć z żółtkiem i cukrem. Jeśli bedzie za suchy to dodać kapkę mleka lub śmietany.
Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkować na prostokąt i podzielić na 3 mniejsze części.
 Każdy z mniejszych prostokątów posmarować cienko nadzieniem. Następnie platy składamy na pół i tniemy na 3 części ( nie do końca). Zaplatamy warkoczyk.
Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy na ok 15 min. żeby jeszcze podrosły.
Można posmarować roztrezpanym z łyżką wody żółtkiem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy do zrumienienia (ok. 20 - 30 min)
Zamiast masy serowej można ciasto posmarować marmoladą lub czym chcecie ;)


Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz